Новости
О нас
Просьбы о помощи
Просьбы о донорах
Просьбы молитв
Просьбы в файле
Стань донором
Статьи
Дети творят
Гостевая книга
Обратная связь
Форум
Наши партнеры
Наши банеры
Полезные ссылки
Фото-галерея
Консультации врача

* До закрытия долга остаётся 18000 гривен, и… 5 часов!
* Даніела Матвійчук. Долаємо наслідки лікування…
* Кириченко Влад. Контрольна перевірка перед лікуванням.
* Єгор Скалозуб - потрібна допомога
* Степан Щербина. 18 500 - щоб продовжити лікування!

* Кто мы без Бога, и к чему мы можем без Него прийти?!
* «Разговор с тобою...». Памяти Надежды Лисовской.
* "Господь всегда утешит" - протоиерей Евгений Милешкин (видео)
* «Медсестры плакали, глядя на венчание в палате». Священник — о служении в онкоцентре
* Нина Москалева. «Благодарное сердце открывает небеса...»

* Рубан Ярослав
* Гончаренко София
* Горюшко Николай
* Савко Анастасия
* Панфилов Тимофей
* Азаров-Кобзарь Тимофей
* Ковыренко Ахмед
* Острый Данил
* Маловик Сергей
* Деревицкий Артур

* Доноры А(ІІ) Rh- в г. Днепр. СРОЧНО!
* Доноры А(ІІ) Rh+ в Институт рака
* Доноры А(ІІ) Rh+ на тромбокончентрат в г.Днепр. Срочно!

<Мониторинг тем>
<Монитор сообщений>
* Энтокорт Будесонид 3 мг капсулы
* Циклоспорин Сандиммун 100мг капсулы
* Lysodren Mitotane (Лізодрен Мітотан) продамо залишки після лікування
* Помогите, пожалуйста, Тимурчику!
* Продам Авастин 400мг
* Telegram канал donor.org.ua
* продам вальцит 450мг, мифортик 180мг и програф 1мг
* Просьба о помощи взрослому ребёнку...
*
* Продам авастин 400 и 100

Рассылка от партнеров

Регистрация
Логин:
Пароль:
Запомнить меня  
Забыли пароль?

Статьи -> Главная -> Хіміотерапія: як полегшити тягар лікування
Статьи >> Главная >> Хіміотерапія: як полегшити тягар лікування
  
 

Хіміотерапія: як полегшити тягар лікування

 

 Тіло людини складається з багатьох мільйонів клітин. Вони періодично діляться та ростуть. Без цього життя неможливе і цей процес суворо контролюється організмом. На жаль,при деяких захворюваннях ці обмеження втрачаються,що призводить до неконтрольованого поділу клітин,що стає причиною виникнення пухлин. І саме розділ медицини ,що займається вивченням пухлин називається онкологією. Рак,виявлений на ранній стадіях піддається лікуванню у багатьох випадках. На сьогоднішній день у боротьбі проти раку у лікарів з’являється все більше “зброї”: хірургія, радіотерапія, гормональна терапія, імунотерапія.

Хіміотерапія є важливою складовою лікування онкологічних хворих,що запобігає поширенню раку на інші органи і може знищувати клітини,які вже поширилися по організму. Лікар пропонує хіміотерапію в тих випадках,коли вона необхідна і обов’язково враховує таку інформацію:тип раку,локалізацію та стадію процесу,вік пацієнта,стан здоров’я пацієнта і його медичну та хірургічну передісторію, побічні ефекти лікування, згоду пацієнта на запропоноване лікування.

Найчастіше пацієнти та їх родичі запитують про побічну дію, (ускладнення) хіміотерапії. Що ж є причиною побічних реакцій? Пухлинні клітини ростуть та діляться відносно швидко , протипухлинні препарати націлені знищувати їх,але деякі нормальні здорові клітини також досить швидко ростуть і діляться, хіміотерапія може впливати і на ці клітини також,це і є причиною побічних ефектів. До клітин,що швидко діляться відносяться клітини кісткового мозку (тут утворюються елементи крові), шлунково-кишкового тракту, репродуктивної системи,волосяних фолікулів. Разом з тим,протипухлинні медикаменти можуть пошкоджувати здорові клітини в серці,нирках,сечовому міхурі,легенях,нервовій системі.

Побічними реакціями хіміотерапії,що виникають частіше всього є:нудота та блювота, втрата волосся і стомлюваність, нездужання та запаморочення, підвищення ризику кровотеч, інфекцій, анемії. Більшість нормальних клітин відновлюються найближчим часом після завершення хіміотерапії,тому ці реакції поступово зникають,а здорові клітини можуть і далі розвиватись. Одним із проявів побічної реакції є ураження шлунково-кишкового тракту,що проявляється наступними станами. Стоматит-запалення слизової оболонки ротової порожнини. Мукозит – синдром запалення слизової оболонки всього травного тракту, що веде до порушення слиновиділення,харчування та больового синдрому. Нудота та блювання. Закреп або діарея. Токсичне ураження печінки.

Ось деякі поради для зменшення проявів даних симптомів та боротьби з ними:

Не вживайте одночасно надто багато їжі, щоб уникнути відчуття переповненого шлунку. Їжте невеликими порціями протягом всього дня замість двох-трьох прийомів великої кількості їжі. Вживайте м’яку їжу. Їжте повільно. Пийте рідину також повільно,маленькими ковтками. Уникайте солодкої,жирної,пересоленої їжі. Ваша їжа повинна бути прохолодною або кімнатної температури,щоб уникнути надто сильного її запаху. Не вживайте гостру гарячу їжу. Добре пережовуйте для кращого травлення. Ковтайте їжу маленькими порціями і не поспішаючи, намагайтеся їсти ніжні продукти(додаючи сметану, вершки…). Якщо вранці вас турбує нудота, вживайте суху їжу, печиво, грінки, тости (але не робіть цього якщо у вас є ураження слизової оболонки рота чи горла, при відчутті недостатності слини). Також лікар призначає спеціальні ліки для зменшення цих симптомів. Пийте прохолодні,світлі несолодкі фруктові соки. Уникайте різких запахів. Намагайтесь не готувати їжу самостійно. Відпочивайте в кріслі після їжі але не лягайте до ліжка щонайменше 2 години після їжі. Намагайтеся спати протягом періоду найбільш сильного відчуття нудоти. При виникненні цього відчуття дихайте глибоко і повільно. Якщо це можливо ,то відволікайтесь спілкуванням з друзями, переглядом телепередач, читанням. При ураженні слизової оболонки ротової порожнини смокчіть кубики льоду,м’ятні льодяники. Уважно слідкуйте за гігієною ротової порожнини. Підберіть собі “м’яку “зубну пасту, проконсультувавшись в аптеці. Використовуйте рідину для полоскання ротової порожнини після кожного прийому їжі (вона не повинна містити спирт). При проявах закрепів вживайте багато рідини ,багатих на клітковину продуктів(хліб з висівками ,платівці зі злаків,свіжі овочі,фрукти,горіхи).Помірно займайтесь фізичними навантаженнями. Намагайтеся прогулюватися пішки, але порадьтеся з лікарем перед підвищенням фізичних навантажень. При проявах проносу навпаки уникайте багатої на клітковину їжі, кави, чаю алкоголю і солодощів, жареної, жирної, гострої їжі, молока молочних продуктів. Вживайте більше калієвмісних продуктів,багато рідини для відновлення водного балансу після втрати рідини . Якщо діарея надто сильна,може виникнути необхідність в застосуванні внутрішньовенних інфузій, тому обов’язково зверніться до свого лікаря.

Будь – який препарат може викликати побічні ефекти,але вони різні у кожної людини. Деякі можуть бути серйозними, і їх не слід ігнорувати,інші ж є просто неприємними і носять тимчасовий характер. Але слід відмітити,що далеко не всі побічні ефекти виникають у кожного хворого. Яка саме побічна дія і якого ступеню може виникнути під час лікування залежить як від особливостей хіміотерапії,так і від реакції організму на лікування.

Активно спілкуйтесь з лікарем після проведення хіміотерапії. Звертайтесь за порадою та намагайтесь її виконувати,а підтримка пацієнта з боку родичів,друзів і лікаря-один з найважливіших компонентів успішного лікування!

 

Посилання

(хуже) 1 2 3 4 5 (лучше) 
 
05.07.18 18:52 by admin




Ваш комментарий к статье "Хіміотерапія: як полегшити тягар лікування"
Имя*
(max. 40 символов):
Email:
Сообщение*
(max. 6000 символов, осталось ):
Оформление текста: [b]Жирный[/b] [i]Курсив[/i] [u]Подчёркнутый[/u]


Все категории :: Последние статьи