Новости
О нас
Просьбы о помощи
Просьбы о донорах
Просьбы молитв
Просьбы в файле
Стань донором
Статьи
Дети творят
Гостевая книга
Обратная связь
Форум
Наши партнеры
Наши банеры
Полезные ссылки
Фото-галерея
Консультации врача

* До закрытия долга остаётся 18000 гривен, и… 5 часов!
* Даніела Матвійчук. Долаємо наслідки лікування…
* Кириченко Влад. Контрольна перевірка перед лікуванням.
* Єгор Скалозуб - потрібна допомога
* Степан Щербина. 18 500 - щоб продовжити лікування!

* Кто мы без Бога, и к чему мы можем без Него прийти?!
* «Разговор с тобою...». Памяти Надежды Лисовской.
* "Господь всегда утешит" - протоиерей Евгений Милешкин (видео)
* «Медсестры плакали, глядя на венчание в палате». Священник — о служении в онкоцентре
* Нина Москалева. «Благодарное сердце открывает небеса...»

* Рубан Ярослав
* Гончаренко София
* Горюшко Николай
* Савко Анастасия
* Панфилов Тимофей
* Азаров-Кобзарь Тимофей
* Ковыренко Ахмед
* Острый Данил
* Маловик Сергей
* Деревицкий Артур

* Доноры А(ІІ) Rh- в г. Днепр. СРОЧНО!
* Доноры А(ІІ) Rh+ в Институт рака
* Доноры А(ІІ) Rh+ на тромбокончентрат в г.Днепр. Срочно!

<Мониторинг тем>
<Монитор сообщений>
* Энтокорт Будесонид 3 мг капсулы
* Циклоспорин Сандиммун 100мг капсулы
* Lysodren Mitotane (Лізодрен Мітотан) продамо залишки після лікування
* Помогите, пожалуйста, Тимурчику!
* Продам Авастин 400мг
* Telegram канал donor.org.ua
* продам вальцит 450мг, мифортик 180мг и програф 1мг
* Просьба о помощи взрослому ребёнку...
*
* Продам авастин 400 и 100

Рассылка от партнеров

Регистрация
Логин:
Пароль:
Запомнить меня  
Забыли пароль?

Статьи -> Главная -> Оксана Глухарева: «Дитячий рак – не смертний вирок»
Статьи >> Главная >> Оксана Глухарева: «Дитячий рак – не смертний вирок»
  
 

Оксана Глухарева: «Дитячий рак – не смертний вирок»

 
 
Міжнародний день онкохворої дитини відзначають 15 лютого. Про особливості перебігу хвороби, симптоми та профілактичні заходи розповіла журналістам «Нової Доби» завідувачка обласного центру дитячої онкології та гематології Черкаського обласного онкологічного диспансеру Оксана Глухарева.
Яка різниця раку в дорослих та дітей?
 
– По-перше, різниця в походженні злоякісних новоутворень у дітей та дорослих. “Дорослий рак” – це переважно набута хвороба. Одною з причин є шкідливі звички, пов’язані з попаданням в організм канцерогенних речовин. Насамперед, це куріння. Значення також надають і особливостям харчування з вживанням певної їжі.  Зовнішні фактори, із якими люди змушені контактувати. Це канцерогенні речовини й джерела радіоактивного випромінювання, застосовувані на виробництві. Вони сприяють збільшенню ризику розвитку злоякісних пухлин у працівників цих підприємств, якщо є безпосередній довготривалий контакт. Натомість, у дітей це переважно вроджені хвороби.
По-друге, існує різниця в результатах лікування. «Дорослий рак» – це хвороба, якої важко позбутися, і частіше можна лише подовжити життя людини, хоча є і ті, що перемагають цю хворобу. У дітей онкологічні захворювання можна вилікувати, якщо вчасно звернутися за допомогою.
 
Які симптоми можуть бути «сигналами», що варто звернутися до лікаря-онколога?
 
– У дітей бувають різні види онкологічних захворювань і для кожного характерні «специфічні симптоми». Але бувають і універсальні, серед них: в’ялість, слабкість, бліді шкіряні покрови, множинні «синці» (але не на колінях та ліктях, бо діти часто падають і травмуються, а, наприклад, на внутрішній поверхні руки, ноги, на тулубі), тривала і безпричинна втрата ваги; часті головні болі, що супроводжуються ранковим блюванням;  набряки, постійні болі у кістках, суглобах, в ділянці спини або в ногах; ущільнення в зоні живота, шиї, грудей, таза чи пахв, збільшення лімфовузлів; часто повторювані інфекційні захворювання; періодичне чи постійне підвищення температури без видимих на те причин.
Один або кілька таких симптомів є приводом для батьків негайно звернутись до педіатра та виконати певні обстеження, а потім уже до дитячого онколога.
 
Який існує найбільш практичний алгоритм виявлення онкозахворювань у дітей?
 
– Існує певний алгоритм обстежень, які називають профілактичними. Після народження дитини  її обов’язково оглядає лікар, потім відбувається плановий огляд щомісяця. Також беруть загальний аналіз крові з пальчика, проводять УЗД внутрішніх органів, а також під час оформлення в дошкільний заклад та школу. Цього  достатньо, щоб вчасно виявити онкопатологію.
 
Можете розказати, яка ситуація в Черкаській області з онкохворими дітьми?
 
– Черкаська область є одним із “лідерів” по захворюванності серед дитячого населення в Україні.
Кожного року вперше виявляють онкозахворювання у 35-40  дітей,  більшість із них ( 50% і більше) мають “запущені” стадії. Також на обліку онкодиспансера щороку перебуває  260-300 дітей.
Незважаючи на відносно невелику частоту виникнення злоякісних пухлин і можливість повного одужання пацієнтів, смертність від них у дітей залишається високою. Пов’язано це з тим, що, на жаль, більшість дітей починає лікування на пізніх стадіях захворювання, коли проведення спеціальної терапії має багато складнощів і зупинити хворобу не завжди вдається. Так, у 2019 році ми втратили 4 пацієнтів від прогресування хвороби. Трохи заспокоює те, що в 2020 році в Черкаському обласному центрі дитячої онкології і гематології під час лікування не померло жодної дитини. Показники одужання і смертності залежать від вчасності виявлення захворювання. Так, якщо при І-ІІ стадіях показник одужання 75% і вище, то при IV стадії лише 20%.
 
Які найбільш поширені онкозахворювання у дітей?
 
– Уже багато років поспіль серед онкологічних захворювань дитячого віку лідирують гострі лейкози (або лейкемія — онкологічне злоякісне захворювання клітин крові, що уражає кістковий мозок та інші кровотворні органи людини) та пухлини головного  мозку. Останні роки почастішали нейробластоми та пухлини кісток.
 
Поясніть, які ознаки “сигналізують” про можливість виникнення лейкемії?
 
– Лейкемія не має специфічних, характерних тільки для цього захворювання симптомів.  Але один чи декілька із перерахованих симптомів є приводом терміново звернутись до педіатра. Зокрема, це поява синців на тілі та висипи на шкірі; часто повторювані інфекційні захворювання, постійна втома, слабкість та помітна блідість шкіри; видимі раптові зміни у фізичному стані дитини, що не зникають; періодичне чи постійне підвищення температури без видимих на те причин.
 
Скажіть, будь ласка, яке  лікування гострої лейкемії передбачено?
 
– На першому місці  стоїть хіміотерапія, яка завдяки протокольному методу лікування захворювань і постійному його удосконаленню у всіх економічно розвинених країнах стає мінімально шкідливою і максимально ефективною.
 
Які симптоми вказують на пухлину головного мозку?
 
– Запідозрити новоутворення центральної нервової системи можливо за наявності одного або декількох із симптомів: тривала і безпричинна втрата ваги, головний біль, що супроводжуються ранковим блюванням; постійна нудота, запаморочення, слабкість у руці чи нозі, порушення ходи.
 
Яких профілактичних заходів потрібно дотримуватись, аби запобігти винекнинню онкозахворювання у дітей?
 
– Профілактики в дитячій онкології не існує. Але варто пам’ятати, що онкоутворення в дітей найчастіше уроджені, їх утворення відбувається ще в утробі матері. Тому виникнення пухлини в дитини зумовлюється станом здоров’я її батьків перед зачаттям, шкідливими звичками, харчуванням, умовами життя і праці.
Батькам необхідно знати, що дитячий рак – не смертний вирок. Сучасна медицина здатна протистояти цій жорстокій хворобі. Сьогодні вчасно пролікована пухлина не є фатальним випадком.
 
(хуже) 1 2 3 4 5 (лучше) 
 
18.02.21 12:06 by admin




Ваш комментарий к статье "Оксана Глухарева: «Дитячий рак – не смертний вирок» "
Имя*
(max. 40 символов):
Email:
Сообщение*
(max. 6000 символов, осталось ):
Оформление текста: [b]Жирный[/b] [i]Курсив[/i] [u]Подчёркнутый[/u]


Все категории :: Последние статьи